Mobilt Bredband utomlands kan bli en dyr historia

Det kan bli väldigt dyrt att ta med sitt mobila bredband utomlands. Därför är det en god idé att du kollar upp alla kostnader och inställningar för ditt mobila bredband innan du ger dig av på din resa. Om du har valt fel inställningar, eller om du inte har koll på hur mycket allt faktiskt kostar, finns risken att du kommer hem till en räkning med sexsiffrigt belopp.

Om du har en fast avgift på ditt mobila bredband gäller denna för det mesta enbart i Sverige. Följden av detta blir att din räkning kan skjuta i höjden. Detta gäller särskilt om du använder ditt mobila bredband utanför EU. Ofta betalar du för hur många megabyte du har laddat ner när du surfar på ditt mobila bredband utomlands.

Nyhetssidor har ofta väldigt mycket bilder. Tänk därför på att stänga av funktioner på din dator som gör att bilderna laddas när du öppnar sidan. Genom att göra en så enkel förändring kan du spara en stor summa pengar. Nyhetssidor är nämligen bland de webbsidor som laddar ner mest information till din dator vid användning. Det kan uppgå till hundratals megabyte bara efter en veckas nyhetsläsande. Om du skulle betalt 50kr/MB så skulle det bli många tusenlappar bara för det.

När du är på semester i ett annat EU-land använder ditt mobila bredband så kallad roaming. Roaming innebär att ditt mobila bredband kopplar in sig på ett annat nät än ditt eget. För att hålla nere kostnaderna kan du kontakta din operatör innan avresa för att sätta en spärr. Som standard finns där redan en spärr för de flesta abonnemang mot privatpersoner på 0kr, vilket innebär att ditt mobila bredband inte fungerar alls utomlands. Men denna spärr innebär att du inte kommer kunna surfa på ditt mobila bredband efter att du laddat ner ett visst antal megabyte, eller din räkning nått en viss summa för månaden.

Läs mer om mobilt bredband och vad det kostar på www.mobiltbredbandguiden.se.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *